Никой не проверява за косвена връзка между жената до заместник главния прокурор

...
Никой не проверява за косвена връзка между жената до заместник главния прокурор
Коментари Харесай

Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото "Иванчева"

Никой не ревизира за косвена връзка сред дамата до заместник главния прокурор и някогашен началник на спецпрокуратурата Иван Гешев и строителния бизнесмен Александър Ваклин, от който съгласно съда бившата кметица на регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са желали рушвет. Твърдението, че Гешев познава Ваклин се появи първо в уеб страницата " Фрогнюз " и това досега не е опровергано.

Справка в Търговския указател сочи, че дамата, с която Гешев живее на брачен начала - Детелина Ханчева, е съдружник във компанията " Отеа " ООД, където си партнира с сдружението " М Консулт 95 " ЕООД, ръководено от Марио Кръковски. Последният е бил съучастник с Ваклин в " Министерски съвет Консулт 2004 " ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция против Иванчева. Ханчева сключва и няколко имотни покупко-продажби с компания, ръководена от Кръковски. Последната ѝ договорка е от декември 2017 година, когато купува 0.89% идеални елементи от имот в столичния квартал " Зона Б17 " от " Министерски съвет Консулт 2010 " ЕООД. Година по-рано пък купува от това сдружение гараж и паркомясто в кв. " Илинден ". От имуществената декларация на Гешев пред Инспектората към Висш съдебен съвет не излиза наяве какво притежава Ханчева. Той категорично е отбелязал, че " не желае да бъде публикувана информацията по отношение на лицето, с което се намира във фактическо общуване на брачен начала ". Тази опция му дава Законът за противопоставяне на корупцията.

Показанията на Ваклин са ключови за обвиняването на прокуратурата против Иванчева и Петрова, които на първа инстанция получиха присъди от 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро, с цел да придвижат кореспонденция за строителство. Самият Гешев присъстваше на показния арест на двете дами пред Спортната палата в София, където те бяха държани часове наред с белезници, до момента в който прокуратурата извърши нужните следствени дейности. След акцията зам. основният прокурор се похвали, че арестуваните " светнали като елхи " заради белязаните пари, само че съдът в последна сметка отхвърли това изказване, като в претекстовете към присъдата категорично се споделя, че Иванчева и Петрова не са пипали банкнотите.

Бизнесменът Ваклин твърдо отхвърли да познава дамата до Иван Гешев. Пред bTV  той отхвърли версията да има някаква връзка сред него и зам. основния прокурор. " През 1995 г. прекарах Нова година на студентски ваучър с господин Лозан Панов, знам, че е добър кулинар и прави хубава баница, само че това значи ли, че имам нещо общо с Върховен касационен съд? ", попита Ваклин, без да разяснява бизнес отношенията на някогашния му съдружник Кръковски с Ханчева. Пред " Дневник " Гешев отхвърли да разяснява персонални въпроси и по този начин нито отхвърли, нито удостовери съгласуваност с Ваклин. Вместо това той избра да нападна източника на информацията с думите: " Не чета " Фрогнюз " по хигиенични съображения. На второ място - по делото КТБ, по което съм прокурор, има доказателства и данни за съгласуваност на публицисти от тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимият Цветан Василев. Така че чакам всевъзможни неща, които могат да излязат от този уебсайт, и няма да се изненадам, в случай че кажат всичко – в това число, че майка ми е канибал ".

" Сега " също потърси зам. главния прокурор за коментар, който сподели, че е в оперативка, и помоли да се обадим по-късно. До публицистичното привършване на броя той не отговори на повторните обаждания. Не получихме отговор дали е отбелязал дамата, с която живее, в частта за спор на ползи като евентуален подобен. Не стана ясно и дали ще направи имуществото ѝ обществено притежание. От пресцентъра на прокуратурата пък обявиха, че още не са се срещнали с материалите, оповестени във " Фрогнюз ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР